08.08.2008. AdWords Mario Frančešević

Google je jučer najavio bitne novine za Google content mrežu, što je ujedno i jedna od prvih stvari koja je najavljenja a direktna je “posljedica” kupovine DoubleClicka.

Kažem jedna od, jer je prije kojih mjesec dana najavljeno i gašenje AdWords PPA beta programa i otvaranje zasebne Google Affiliate mreže koja je trenutno dostupna isključivo za rezidente SAD-a, a treba spomenuti i podršku za third party vendore na content mreži koja je stupila na snagu sredinom petog mjeseca.

Što se tiče same content mreže, nova poboljšanja trebala bi ju učiniti učinkovitijom i isplativijom. U slijedećim mjesecima mogu se očekivati sljedeća poboljšanja:

  • Frequency Capping: Kontrola nad brojem prikazivanja određenog oglasa na stranici. Iz Googlea najavljuju bolji user experience jer korisnik neće biti primoran isti oglas gledati više puta.
  • Frequency Reporting: Pružati će uvid u broj onih koji su vidjeli oglasnu kampanju i koliko puta u prosjeku korisnici vide ove oglase.
  • Improved Ads Quality: Poboljšanja na području kvalitete oglasa unutar content mreže.
  • View-Through Conversions: Omogućava oglašivačima uvid u broj onih koji su posjetili site nakon prikazivanja određenog oglasa. Ovime će se omogućiti da oglašivači odrede najbolja mjesta (sajtove) za oglašavanje.

Promjene koje zvuče dosta interesantno, jer će donijeti detaljniji uvid u statistike, ponašanja korisnika, kupaca i isplativost samih oglasa i kampanja. Ne treba zanemariti ni mogućnost “pametnije” rotacije oglasa na stranicama, što bi moglo utjecati na povećanje CTR-a (više relevatnih oglasa, manji broj ponavljanja jednih te istih, over and over again).