S obzirom na podužu pauzu na blogu, smatram da bi bilo u redu kada bih pokušao zapisati bitne stvari koje su se događale u svijetu internet marketinga, a koje ste, sram me bilo, propustili upravo zbog nedostatka novih materijala na SeekandHitu.

Online reputacija?

Ovdje često pričam(o) o tome kako se naći među rezultatima na Googleu, kako biti u vrhu, što napraviti kako bi se Google smilovao i povirio na taj sajt koji toliko zaslužuje biti u društvu s(p)retnijih sajtova — no što napraviti kada želite “van”? Pojam online reputacije sve češće se spominje, a dio vezan uz tražilice je sigurno jedan od onih koji izazivaju najveću zabrinutost. Što napraviti i kako se ponašati u situaciji kada kompromitirajuće informacije završe na Googleu, možete pročitati i na službenom Googleovom blogu u Managing your reputation through search.

Negdje sredinom prošlog mjeseca Google je nastavio u namjeri da PageRanku polako ali sigurno pridaje sve manju važnost.  Naime, isti je bio vidljiv kroz sučelje Google Webmaster Toolsa, te je bez velike pompe uklonjen. Vijest o ukidanju je objavio Search Engine Land, a Google je svoj postupak objasnio kroz šturo priopćenje u kojem daje do znanja webmasterima kako “nema potrebe da se toliko fokusiraju na PageRank”.

Rimm-Kauffman grupa objavila je zanimljivu studiju o utjecaju i povjerenju korisnika naspram tražilica i njihovih oglasnih sustava, te kako oni reagiraju na oglase koje isti nude. Iako su navike korisnika (vjerojatno) malo drugačije “preko bare”, rezultati istraživanja su sami po sebi zanimljivi. Koriste li korisnici jedan ili više pretraživača?  Jesu li skloni obaviti pretragu na jednom, obaviti kupnju klikom na oglas na drugom? Pitanje se samo po sebi nameće: trebaju li oglašivači razmisliti o korištenju više različitih oglasnih sustava, a ne se isključivo fokusirati na vodećeg?

Kad sam već kod studija, Harris Interactive donosi jednu u kojoj kaže kako 4 od 5 odraslih osoba koristi internet. Opet je riječ o istraživanju provedenom nad američkim pučanstvom, bilo bi interesantno izvući ovaj podatak za naše krajeve.

Google Analytics segmenti i nove opcije

Google Analytics je prerastao u velik i robustan sustav. Jeste li znali da možete koristiti Google Analytics napredne segmente (eng. Advanced Segments) za istraživanje ključnih riječi?

Ako vas je pak interesiralo kako pratiti posjete preko mobilnih telefona kroz Google Analytics, evo i rješenja. A najinteresantnija stvar sigurno je to da je Google Analytics krajem prošlog mjeseca dobio cijeli niz novih mogućnosti! Avinash Kaushik donosi informativan članak o novim opcijama Analyticsa (+ video prezentacije), a službeni post možete naći i na Google Analytics blogu. Iz tipkovnice Avinasha Kaushika dolazi i 6 savjeta kako smanjiti bounce rate / povećati konverzije web stranica, korisno štivo za one koje brine veliki broj “promašenih” posjeta.

Google AdWords se približio organskim rezultatima

Sredinom 8. mjeseca, Google AdWords oglasi su se “primakli” malo bliže organskim rezultatima  — da li je to utjecalo na povećanje CTR-a, kvalitetnije klikove i na organske rezultate pročitajte u raspravi na WMW forumima.

Za AdWords fanatike i one koji se tako osjećaju: isprintajte si shortcute za tipkovnicu kako bi se naučili brže kretati kroz AdWords sučelje! :) A u pripremi je i novo MCC sučelje.

One pak malo manje fanatične, moglo bi zanimati kako to Google izračunava AdWords Quality Score? PPCBlog je pokušao dešifrirati što se krije iza QS-a.