31.01.2008. Google Search Mario Frančešević

S krajem današnjeg dana očekuje se kako će Google objaviti svoje financijsko izvješće za zadnji kvartal prošle godine. Sličnu stvar je napravio i Yahoo prije par dana, tako da je samo potvrđeno ono što se ionako znalo – Yahoo gubi, i gubi poprilično (23% manji profit, zadnjih osam kvartala bilježi konstantan pad). A glavni krivac je, pogodili ste, nitko drugi nego Google.

E sad, razlog zbog kojeg pišem ovaj post nije zbog toga da bi vam pričao stvari koje i ptice na grani znaju, već su mi interesantni udjeli na tržištima koje drže Google i ostali. Jednom riječju, potpuna dominacija, a po svemu sudeći pravog konkurenta (zasada) nema.

S obzirom da se veliki broj statističkih pokazatelja i istraživanja temelji na podacima vezanim uz SAD, interesantan je podatak kako 48% Googleovog prihoda dolazi izvan granica SAD-a (što bi Steve Jobs rekao na ovo ;), dok 77% ukupnog novca koji se utrošio putem neke search mreže je upravo prošlo preko Googlea. Ovaj podatak i ne čudi toliko ako se zna da Google search i content mreža pokriva više od 85% tržišta Australije i Europe. Još mnogo brojki od kojih boli glava (kao npr. prihodi Googla u cijeloj 2007.) možete pronaći u ovom Forbesovom članku.

Svjetska potrošnja na pretraživačima po efficient frontieru za četvrti kvartal (Q4 2007) izgleda ovako:

Spendshare

Jedini “uljez” je japansko tržište kojem je Yahoo uvelike draži od sveprisutnog, velikog i prevelikog G-a. Što reći nego…ludi Japanci, stvarno su sa neke druge planete ;)