16.05.2009. Google Search Mario Frančešević

Google  je ovogodišnji Searchology 2009 event (održan 12. 05.)  iskoristio za, između ostalog, predstavljanje novih opcija koje će biti dostupne na Google tražilici kroz nekih mjesec dana  (zasada je koliko vidim, ova opcija omogućena samo za www.google.com). 

show-options-google

Nove opcije će biti dostupne kroz posebni panel na pretraživaču, a jedna od interesantnijih je pretraživanje po vremenu (s obzirom da je pretraživanje u realnom vremenu zadnjih par mjeseci pravi buzzword, ništa neočekivano).  

Vremenski filteri su dosta korisni, te je napokon moguće izbjeći rezultate koji su stari i po nekoliko godina (a samim time, pitanje je koliko su relevantni). Filter kraćih vremenskih razdoblja (past 24 hours, past week) mogao bi biti interesantan i sa strane reputation managementa, jer je dosta jednostavno doći do svježih unosa po forumima, svježih video uradaka…

search-by-time-google2

Zanimljive su i opcije kojima je moguće dodatno “ispolirati” pretraživanje.

refine-search-google1

Interesantnim se čini Wonder Wheel, koji može biti korisna alatka pri istraživanju ključnih riječi. Nakon što unesete ključnu riječ za koju vas zanimaju povezani pojmovi, Wonder Wheel će vam ponuditi “stablo” sinonima i vezanih ključnih riječi. Jednostavno i korisno. 

wonder-wheel

Sve u svemu, koristan set dodataka za najpopularniji pretraživač. Ostale novine koje su spremili Googleovci možete pročitati u opširnom roundupu Searchenginelanda.