06.09.2008. Google Search Mario Frančešević

S obzirom da sam bio neko vrijeme offline, nakupilo se poprilično novosti, pogotovo kada je Google u pitanju. A da sad ne bih izvlačio i posvećivao Googleu cijeli jedan opus tekstova (kao da ih nema dovoljno, zar ne), evo nekoliko stvari koje je veliki G odlučio predstaviti dok sam bio u hibernaciji:

  • Google Suggest je podigao dosta prašine u SEO svijetu. Po nekima, ovom promjenom će se izmjeniti navike surfera pri pretraživanju (više će se oslanjati na ono što im Google predlaže), što se čini nekako i logičan slijed događaja.Definitivno će trebati razmisliti o prilagodbi SEO i PPC taktike novom Gooogleovom featureu — iako treba spomenuti da navedena promjena trenutno fukcionira isključivo na google.com pretraživanjima, dok su lokalne verzije (.hr, .co.uk, .de) pošteđene ove promjene. Bilo kako bilo, preko bare ne gube vrijeme, tako da možete pročitati 9 ideja kako će Suggest promijeniti search marketing, kako će promijeniti SEO ili pak kako najbolje iskoristiti snagu Google Suggesta. Osvrnuo bih se na ovaj PPC dio, s obzirom da nisam zamjetio brojne komentare na tu temu — činjenica je kako će ovo utjecati na plaćene oglase, prije svega zbog nedostatka long taila pri rezultatima koje Suggest nudi. Također, to ujedno znači kako će predloženi pojmovi (ako već nisu) biti konkurentniji (čitaj: skuplji), dok bi se utjecaj Suggesta baš najviše mogao odraziti na one jeftinije keyworde koje ste mogli “uhvatiti” na long tail princip. Manje long tail pretraživanja, veći bidovi na općenitije ključne riječi = veća zarada za Google. Računica je jednostavna ;)
  • Google Chrome. Nakon Google Suggesta, i promjena AdWords Quality Scorea o kojima sam već pisao, Google objavljuje i vlastiti browser. Jednostavno je nepotrebno spominjati što i kako, jer je Chrome izazvao ogroman hype tako da zbilja sumnjam da niste čuli/čitali ili istestirali novu Googleovu kariku u planu Googleizacije Interneta. Oni koji ipak nisu u toku, a željeli bi biti, mogu pronaći raznorazne round upove, top feature i FAQ-ove o Chromeu.
  • Google AdWords je također zabilježio par izmjena/dodataka koje treba spomenuti. 
    • Adwords Editor guide. Odlična aplikacija za upravljanje AdWords kampanjama dobila je i svoj službeni vodič. PDF dokument možete preuzeti ovdje.
    • Promjene Quality Scorea polako izlaze na vidjelo. PPC Book donosi par screenshotova novog Quality Scorea i First page bidova. bg Theory objavio je i chart sa Quality Score faktorima, tako da možete usporediti promjene koje će se dogoditi prije ili kasnije na svim računima. 
    • Google je predstavio i Automatic match sistem. Uh, još jedan feature za koji ne znam što bih mislio. Ukratko i bez prijevoda: “Automatic Match is Google’s new feature that allows AdWords managers to receive clicks in their PPC campaigns without the need to select specific keywords.” Po trenutnim informacijama, izgleda da će Automatic match postati defaultna postavka na računima kada bude objavljen! Ovo zbilja zahtjeva pažnju, jer nekako sam skeptičan naspram ovih automatskih dodataka kojima je cilj iscjediti još malo novca iz džepa oglašivača — expanded broad match je onako glupost većih razmjera, a što tek očekivati od ovoga?