Povodom nedavno objavljenog članka na SEO.hr gdje je Bruno napravio osvrt na hrvatske advertising mreže (Google, Etarget i ostali), malo smo ušli u raspravu oko toga isplati li se ili ne oglašavati na “alternativnim” oglašivačima (ne treba se biti nešto posebno upućen da bi se znalo kako Google tu vodi glavnu riječ).

Bruno je dotaknuo ovu temu na jedan neobičan način i moram priznati, nije mi baš najjasnije što hoće reći komentarima na content mrežu :)

Uglavnom, kako sam ja shvatio iz komentara tog posta, kontekstualno oglašavanje nije dovoljno dobro jer se oglasi prikazuju dok, kako Bruno kaže:

čovjek surfa news portalima, čitajući vijesti, po to je došao, čitati vijesti, nije tražio uslugu niti proizvod.

Iako u teoriji ovo može biti točno (u slučaju kad bi se takva vrst oglasa prikazivala isključivo na news portalima), no tu postoji ogromna baza sajtova koji su tematski vezani uz proizvod koji se reklamira ili prodaje.

Zanemariti content mrežu?

Mislim da na ovo pitanje svatko može izvući odgovor: zanemariti sajt o online receptima i ne oglašavati se na njemu ako se bavite online prodajom začina? Zanemariti blog koji ima fotogaleriju o hrvatskoj obali a bavite se turizmom? Oglašavanje na gadget news portalu a bavite se prodajom istih?

News portali nisu content mreže, kontekstualno oglašavanje nije bezvezno prikazivanje oglasa na netematskim sajtovima (optimizacijom grupa, oglasa i keyworda postižu se sasvim dobri rezultati) i zanemarivanje oglasa te vrste u najmanju ruku nije poželjno. Uostalom, teorija i praksa često mogu dati potpuno drugačije rezultate.

Istina, ove tvrdnje temeljim na vlastitom iskustvu, moguće da Bruno zna nešto što ja ne znam, no pokušajmo to sagledati na sljedeći (objektivniji) način:

Koje su prednosti ako isključimo prikazivanje oglasa na content mreži?

Jedino što mi pada na pamet je da kod izuzetno malih budžeta (recimo 200kn mjesečno) želite biti sigurni da će vaš oglas naići na ciljanu publiku. Da, u tom slučaju je vjerojatno bolje posvetiti se isključivo search oglašavanju ako ne uzmemo u obzir da nas ključne riječi na području gdje je velika konkurencija mogu skupo koštati. Iako, možemo li sa 200kn pričati o ozbiljnom oglašavanju? A opet, zašto ne bismo iskoristili content oglase i pomoću, recimo, placement-targeted kampanje prikazivali oglase na sajtovima koje smo pomno probrali iz ponuđene content mreže? Zašto ne iskoristiti nižu cijenu klika koja nam se nudi? Zašto ne iskoristiti prisutnost koju dobijemo prikazivanjem na nekom popularnijem sajtu srodne tematike? Branding? Visibilty? Zašto se toga odreći zbog pretpostavke?

Koje su prednosti ako uključimo prikazivanje oglasa na content mreži?

Već spomenuti branding i visibilty. Pravilnom optimizacijom content mreže (a tu ne mislim samo na Google AdWords) moguće je fokusirati oglase na određeni broj sajtova koji će donijeti zaradu, promet i nove korisnike. Ne koriste svi tražilice da bi pronašli ono što traže. Isto tako, kao što sam već spomenuo, ako ciljamo neki izuzetno kompetitivan pojam na search pretraživanju, tko nam garantira da ćemo za taj pojam biti pozicionirani na prva 3-4 mjesta? Ako i budemo, koliko ćemo morati platiti za tu ključnu riječ? Hoće li nam se to isplatiti? Ako imamo mjesečni budžet od 200kn, možemo li si uopće priuštiti to? Ili se usmjeriti na content mrežu koja je jeftinija? Koju na kraju krajeva, možemo kontrolirati?

Za kraj, sve one koji su skeptični, može razuvjeriti i sljedeći screenshot zasnovan na realnom primjeru. Mislim da je uzorak sasvim dobar s obzirom da “pokriva” nekoliko tisuća klikova i nekoliko milijuna prikazivanja.

Objašnjenje i usporedba content i search oglašavanja na realnom primjeru (obratite pozornost na komentare unutar slike).

Zaključak

Ako postoji sumnja u isplativost content oglasa, ne zanemariti učinak i prednosti koje ono donosi. Prije svega, testiranje i optimizacija mogu donijeti više nego zadovoljavajuće rezultate!