17.03.2008. Općenito Mario Frančešević

Čudi me da nova usluga koju je Google izbacio prije 2-3 dana nije naišla na veći odjek. Prije svega jer se radi o dosta interesantnom proizvodu koji bi mogao interesirati velik broj vlasnika web stranica.

AdManager bi se moglo definirati kao platformu koja će se “vrtiti” u pozadini vaših web stranica i služiti managementu i prodaji oglasnog prostora na sajtu – odnosno raditi će upravo ono što veeeelikoj većini stranica fali kako bi svoj web projekt pretvorili u ozbiljnije odredište za potencijalne oglašivače (a i zaradu).

Kažem ozbiljnije jer će se mnogi od njih odlučiti na oglašavanje tek ako imate razvijenu strategiju, podatke o impresijama i cijenama te sučelje pomoću kojeg će se moći detaljno pratiti prikazivanja, odrediti opcije po kojoj bi htjeli “ciljati” korisnike (geotargeting, podjela po operativnim sustavima, itd.). Da vas ne zamaram previše mogućnostima AdManagera, iste možete pročitati ovdje.

Naravno, Google će i ovu uslugu ponuditi sasvim besplatno – zasada samo odabranima jer se AdManageru može pristupiti isključivo uz pozivnicu (kao što je uostalom bio slučaj i sa danas sveprisutnim Gmailom).

Keep it simple, stupid

Nakon što pozivnicu dobijete, sve što će biti potrebno napraviti je odrediti prostor na sajtu koji će biti namjenjen prikazivanju oglasa (npr. oglasi veličine 468×60 ili 160×600) te izgenerirati HTML i JavaScript kod koji ćete postaviti unutar željene stranice. Nakon toga, dovoljno je oglas uploadati i aktivirati kako bi ga prikazali na stranicama:

Admanager sucelje

Admanager oglasi

Izvještaji, statistike i još štošta

Kako bi bilo sve uredno i kako bi imali na raspolaganju uvid u to što se događa, nude vam se brojni izvještaji koje možete napraviti i odvrtiti na osnovu raznih postavki poput: ukupne prodaje, slaganja podataka po oglašivaču, broju prikazivanja, datumu…

Admanager statistike

Kome je namjenjeno sve ovo?

S obzirom da je proizvod besplatan, vjerujem da će mnogi pronaći razlog da barem isprobaju ovu uslugu.

Na kraju krajeva, svatko tko je razmišljao o postavljanju oglasa na stranice, u ovome bi mogao pronaći rješenje.

Osim jednostavnog sučelja koje je već prepoznatljiv znak Googlea, prednosti je više – statistike, izvještaji, jednostavna implementacija, kontrola prikazivanja, segmentacija prikazivanja po lokacijama, jezicima…vjerujem dovoljno da bi se prijavili i čekali svoju pozivnicu…