11.07.2009. Općenito Mario Frančešević

S obzirom na kronični nedostatak vremena (o stvarima kojim sam se bavio ću pisati malo više uskoro), pokušati ću u jednom opširnijem postu pokriti najbitnije stvari koje su se događale na području internet marketinga i pretraživača u zadnjih mjesec dana…

  • Početkom prošlog mjeseca Google je osvježio svoj SEO vodič za početnike, te ga lokalizirao na 40 svjetskih jezika — jedan od njih je i hrvatski.
  • Par dana nakon Googleovog SEO dokumenta, pojavio se i vrlo opsežan vodič kroz Google Analytics — oni koji žele izvući nešto više od Google Analyticsa, svakako preporučam da pogledaju Google Analytics Power User Guide.
  • DoubleClick je iskoristio mjesec lipanj za objavljivanje 2008 Year-in-Review Benchmarks izvještaja (PDF dokument), koji bi mogao biti interesantno štivo za marketingaše, agencije i medije.
  • ioninteractive je objavio članak zanimljivog imena — Zlatno doba search marketinga, koji se meni čini kao dobra prognoza onoga što nas čeka — ok, nas u Hrvatskoj (i regiji) vjerojatno malo kasnije nego zapadne zemlje, no opet…
  • Psihologija boja i marketinga je tema koja je (naravno) bila prisutna i prije ekspanzije weba, neke primjere na webu ste sigurno zamjetili, a interesantno je vidjeti koje boje ljudi percipiraju na koji način…
  • Za one koji se vole igrati raznoraznim SEO/SEM/Analtytics alatima, neka svakako provjere alate spomenute u postu Website Analytics Toolbox — zagarantirano par sati zabave ;)

Internet oglašavanje u Hrvatskoj

Jedna od dobrih stvari koja se dogodila  kroz prošli mjesec je i uvrštavanje Hrvatske u najnoviji izvještaj europskog Interactive Advertising Bureau-a (IAB). Za one koji ne znaju, IAB je najveća neprofitna udruga internet oglašivača koju sačinjavaju medijske i tehnološke kompanije diljem svijeta, a AdEx izvještaj je predstavljen u obliku predavanja tijekom ovogodišnjeg Interact kongresa održanog od 10. – 12. Lipnja u Brusselesu (slideove u pdf formatu možete preuzeti ovdje).

Osim što donosi godišnje presjeke europskih tržišta, njihov rast u odnosu na protekle godine, te oglasne formate koji su najkorišteniji, nama je taj izvještaj zanimljiv jer ćemo ubuduće moći usporediti rast hrvatskom tržišta naspram ostalih, te ipak malo realnije podvući crtu pod brojke koje imate priliku zateći na hrvatskom web prostoru.

internet-oglasavanje

Za kraj, dvije teme u kojima sam i sam sudjelovao: članak na temu internet oglašavanja u Hrvatskoj koji sam komentirao za poslovni tjednik Lider, te komentar o PPC oglašavanju u Hrvatskoj (naglasak na Google AdWords i turizam), koji sam dao za HRT-ovu emisiju eHrvatska. U slučaju da vas interesira ova tema, prilog možete pogledati na Youtubeu: