22.05.2008. Savjeti Mario Frančešević

Definirati search engine friendly web design i povezati ga sa “drugom stranom” (korisnicima, mišljenjem da se ne smije sadržaj i koncept sajta narušavati zbog pretraživača), je nešto što se često krivo interpretira.

Po nekima se search engine friendly web design “sudara” sa human designom i iskustvom posjetitelja (nešto kao plus i minus), no mišljenja sam da ove dvije strane ne idu jedna bez druge – tek ujedinjavanjem sajt može postići bolje prave rezultate.

Naravno, naglasak i dalje treba biti na korisnicima, odnosno posjetiteljima, no nije li to ono što i tražilice naglašavaju?

Uzme li se primjer Googlea, koji ima stav “the goal is always the same: improve the user experience. This is not the main goal, it is the only goal.” A ako jedan pretraživač ima takav stav prema korisniku, jasno je kako algoritmi zaduženi za pretraživanje nisu namjenjeni da bi koristili strojevima već – korisnicima.

Način na koji ćete organizirati sadržaje, slike i linkove na stranicama utjecati će na posjetitelje ali i na tražilice. U principu, kada se priča o stvarima na koje bi trebalo “pripaziti”, jednostavan popis bi mogao biti sličan ovome:

  • Sadržaj mora biti čitljiv
  • Izgled stranica (design i layout) bi trebao biti konzistentan
  • Jednostavnost navigacije
  • Jednostavnost pregledavanja i pretraživanja stranica
  • Brzina učitavanja stranica

Ovo je osnovni pregled samo dijela faktora na koje bi se moglo paziti prilikom izrade sajta. Dobru prezentaciju na sličnu temu održao je Vuk Ćosić na web.startu – šteta što nemam slajdove :(

A ove smjernice ne samo da se mogu i trebaju primjeniti na “human” design, već su smjernice koje odražavaju u velikoj mjeri i search friendly design. Na kraju krajeva, djelomična primjena može se naći i i kod PPC oglašavanja.

Poanta je da bi se na search friendly design trebalo gledati od samog početka, od trenutka kada se krene s planiranjem projekta i kasnije sa izradom web stranice – uključivanjem i te strane u “proces”. Još jedan argument je svakako vrijeme koje se uštedi pravovremenim planiranjem, a s tim dolazi i ušteda novca.