03.05.2008. AdWords Mario Frančešević

Na našem tržištu odnedavno se prodaje hrvatska verzija knjige o Google AdWords sustavu oglašavanja pod naslovom “Google AdWords; Kako doprijeti do milijuna klijenata za 20 sekundi“. Iza prijevoda stoji Poslovni dnevnik, dok je autor Perry Marshall. Original na engleskom jeziku može se naći na Amazonu pod nazivom “Ultimate Guide to Google AdWords“, dok nije na odmet pročitati i komentare ako vas interesira mišljenje drugih koji su je pročitali.

Razloga zbog kojih se osvrćem na ovu knjigu je više:

 • usko je vezano uz tematiku ovog sajta
 • knjiga je na hrvatskom jeziku i kao takva, vjerujem da je ili jedina ili među prvima koje se bave ovom tematikom (ako je netko upoznat sa još nekom knjigom ovog tipa, a da se može kupiti u nas, javite.)
 • s obzirom da je bilo komentara po forumima prilikom izlaska ove knjige gdje su neki, najblaže rečeno, bili skeptični u samu kvalitetu, tematiku i svrhu pisanja knjige o sustavu kao što je Google AdWords, znatiželjan kakav jesam, odlučio sam se za kontakt Poslovnog dnevnika, koji su izašli u susret i poslali dva primjerka knjige na seciranje čitanje!

Doduše, ja sam tražio jedan primjerak, al eto, dobio dva, tako da će oba ići na nagradnu igru (Update: nagradna igra je u tijeku ovdje), što znači da će neki od vas iz prve ruke moći provjeriti o čemu se tu radi…

U slučaju da ste razmišljali o kupovini knjige, možda vam u odluci pomogne i moj osobni dojam.

Prije svega, pozdravljam inicijativu Poslovnog dnevnika da “predstavi” našem govornom području knjigu ovakve tematike, te se nadam da neće stati samo na ovome…

Iako sam ponekad skeptičan kada se prevode strani izvori, jer se nerijetko dogodi da stručna literatura ostane “izgubljena u prijevodu”, smatram da je ovdje odrađen dobar posao i da se mogu “pohvatati” poveznice sa engleskim originalnim pojmovima (bitno iz razloga što ćete većinu savjeta i tekstova o AdWords sustavu čitati na engleskom jeziku). Istina, sam AdWords sustav je dostupan i na hrvatskom (evo ovom prilikom sam ga prvi put ikad postavio na lokalne postavke i dojam je da ide nazad na engleski ;)

Osvrt na knjigu

Google AdWords knjiga

Knjiga je tvrdog uveza, font je OK (lako se čita), a sam sadržaj (300 stranica) bih u jednoj rečenici okarakterizirao kao “Pregled Adwords sustava sa korisnim smjernicama i još ponešto”. A to ponešto čini otprilike pola knjige :)

Dakle, po naslovu knjige bi rekli da je riječ o AdWordsu, AdWordsu i opet AdWordsu, no autor se kroz knjigu dotiče naširoko i općenitih tema uvoda u svijet Internet marketinga i oglašavanja (može se tu naći i zasebno poglavlje o SEO). Zlobnici bi rekli da je na taj način odlučio popuniti prazne stranice – no početnici bi ovo mogli cijeniti, jer ih ne “bombardira” isključivo AdWords oglašavanjem već postavlja jednu širu sliku na cijelu stvar.

I dok napisano “drži vodu”, knjiga se na više mjesta može okarakterizirati “samopromotivnom”, gdje Perry X puta spominje materijale i linkove vlastitih ili partnerskih uradaka, dok bi na istom mjestu mogao ubaciti još pokoji link ili savjet sa strane…

Plus ide na stranu konkretnih primjera, koje Perry objašnjava detaljno (bez previše teoretiziranja), a minus ide na stranu zastarjelih screenshotova (Google nema tu nimalo obzira prema autorima knjiga, jer novotarije i promjene u sučelju AdWordsa izbacuje konstantno).

Bez obzira na to, mislim da je knjiga dovoljno dobra da bi ju se moglo pročitati – pogotovo ako ste početnik na području Internet oglašavanja (ne samo Google AdWordsa). Oni iskusniji mogli bi se povremeno uhvatiti kako prelistavaju stranice bez čitanja i hvataju najzanimljivije detalje, no vjerujem da to nije “problem” samo ove knjige, tako da to ne mogu nazvati minusom.

Ocjena?

3 od 5

Plus:

 • solidan uvod u filozofiju Internet oglašavanja i sam AdWords sustav
 • može uštedjeti više od cijene knjige (249kn) onima koji tek kreću sa oglašavanjem
 • konkretni primjeri
 • prijevod

Minus:

 • na trenutke pretjerivanje sa samopromocijom
 • dio screenshotova je zastario
 • preveliki fokus na pisanje oglasa
 • oni koji traže knjigu isključivo o AdWords sustavu mogli bi biti razočarani