Facebook mijenja način naplate klikova!

14.07.2015. Facebook Joško Buva

Facebook je u okviru objave najnovije verzije API-ja značajno izmjenio svoju definiciju CPC-a (cost-per-click = cijena po kliku). Do sada je Facebook u CPC uračunavao svaki klik unutar jedinice oglasa, što uključuje klik na web, ali i akcije poput like, comment, share

S novom verzijom će se naplaćivati samo link click akcije, što uključuje:

  • klik na web
  • action click koji vodi na web (Learn more, Shop now…)
  • klik na instalaciju appa
  • klik na Facebook canvas apps
  • klik na pregled videa na drugom webu

Facebook Ads

Iz Facebooka kažu da su to u stvari akcije na koje u konačnici oglašivači ciljaju te da isti žele imati točnu informaciju koliko su ti oglasi uspješni. To ne znači da likeovi i ostali klikovi prestaju biti bitni.  Za Facebook, ove će akcije i dalje imati utjecaj na ocjenu kvalitete oglasa. Također, oglašivači će i dalje moći licitrati za iste birajući druge metode optimizacije oglasa, međutim Facebook ih više neće računati u svojoj definiciji CPC-a.

U praksi, ova promjena će za oglašivače ujedno značiti i porast CPC-ova te pad CTR-a., međutim to ne znači da Facebook oglasi poskupljuju, već se radi samo o drugačijem načinu obračuna klikova. Štoviše, ova promjena nam se čini dobrom s obzirom da ćemo od sada plaćati samo vrijednije klikove, što će omogućiti i optimizaciju oglasa za viši ROI.

Što se tiče datuma kad promjene stupaju na snagu, Facebook navodi samo da ćemo na vrijeme biti obaviješteni. :)