31.10.2007. Google Search Mario Frančešević

Točnije, riječ je o novom alatu unutar Google Webmaster Central usluge namijenje webmasterima (oni koji ne koriste GWC, odmah klik na link!).

Novi alat je upravo ono što je nedostajalo, opcija koja bi pomogla lokaliziranim stranicama sa općom domenom (.com, .net, .org, itd.) da ih Google prepozna kao zbilja takve – zaboravite insert taga u headere dokumenta, to odavno tražilice ne gledaju.

Jedini način da Google “prepozna” takav sadržaj bio je registracija domene određene zemlje i po mogućnosti lokalni hosting provider (IP adresa je isto jedan od faktora i način na koji Google daje prednost lokaliziranim stranicama).

U svakom slučaju, novi alat je stvarno veliki dodatak i veliki korak naprijed pri prepoznavanju lokaliziranih sadržaja. Kako to izgleda:

Geotarget Tool

Jedna mana koju sam primjetio zasada je kod dvojezičnih stranica. Naime, zgodno bi bilo da se može definirati za jednu domenu (npr. seekandhit.com – United States, dok za seekandhit.com/hr – Croatia). Nažalost, to nije moguće.

Alternativa je definirati www.seekandhit.com/hr kao posebnu domenu u Dashboardu GWC-a i dodati lokaciju ‘Croatia’, pa ćemo vidjeti funkcionira li to tako…