03.12.2008. Konferencije Mario Frančešević

Ostali članci sa Google workshopa:  Google radionica u Zagrebu (uvod)Kvaliteta AdWords oglasa i alati, Praćenje rezultata (Tracking), Primjeri iz prakse, Sadržajna mreža (Google Content) & formati oglasa, Trendovi & planovi.

Nakon prva dva uvodna predavanja, red je došao na Vesnu i njeno predavanje o izvještajima koje je moguće kreirati za jako velik broj stvari koje se mogu naći u AdWords sustavu. 

Moram naglasiti da je predavanje bilo više nego korisno — naime, kvalitetnu kampanju je praktički nemoguće pripremiti, voditi i optimizirati bez kontinuiranih izvještaja i uvida u kretanje kampanja.

AdWords sustav kao takav jednostavno nije napravljen po sistemu “postavi i zaboravi”, već zahtjeva kontinuirani rad na kampanjama.

Usporedbe radi, interesantna je stvar da Google svojim zaposlenicima koji rade direktno s AdWords sustavom i oglašivačima, na tjednoj bazi izdaje upute i upoznavanja sa novim funkcijama AdWordsa! Mislim da za ovo nije potrebno dodatno objašnjenje — s obzirom na količinu poboljšanja i novih stvari koje se integriraju u Google AdWords, apsolutno je potrebno biti u toku — a izvještaji su najbolji način za to. 

Između ostalih, Vesna je kao (naj)korisnije izvještaje izdvojila:

  1. Placement Performance Report.  Omogućava vam pregled siteova na kojima se prikazuju vaši oglasi na sadržajnoj mreži. 
  2. Geographical Report. Omogućava vam izlist vaših oglasa po geografskom prikazivanju. U izvještaju možete pronaći podatke o državi, regiji i gradu u kojem je oglas prikazan, a moguće je podatke prikazati na bazi računa, kampanje ili grupe.
  3. Search Query Performance Report. Možete dobiti podatke o točnom upitu kojeg je korisnik unio u tražilicu, prilikom kojeg se aktivirao vaš oglas.
  4. Reach & Frequency Report. Izvještaj koji je usmjeren ka placement-targeted kampanjama. Pomaže u procjeni broja korisnika koji su vidjeli oglase u nekom vremenskom periodu.
  5. Impression Share Report. Impression Share omogućava izlist broja prikazivanja u odnosu na ukupni broj prikazivanja na ciljanom tržištu. 

Osim vrsta izvještaja, Vesna je objasnila i definiranje naprednih opcija, tako da se podaci koje dobijete iz izvještaja mogu filtrirati, uključiti/isključiti pojedine stavke te tempirati kreiranje izvještaja u točno određeno vrijeme/dan.

Ostala predavanja:

Uvodno predavanje
Predavanje o kvaliteti oglasa i alatima
Predavanje o praćenju rezultata (Tracking)
Primjeri iz prakse (Best practices)
Predavanje o sadržanoj mreži (Google Content) & formatima oglasa
Predavanje o Trendovima & Planovima