Održana Google radionica u Zagrebu

01.12.2009. Konferencije Mario Frančešević

Čekao sam materijale s radionice da napišem ovaj članak kako bi ga učinio što korisnijim, no kako još nisu dostupni, članak će se updateati novim informacijama kad ih bude.

Update 14.12.2009: Pošto materijali nisu javno dostupni, možete se putem kontakt forme javiti pa će vam biti dostavljeni.

crowd-google-radionica

Suma sumarum cijelog događaja — pohvale udruzi CROWD na organizaciji, te općenito na održavanju ovog događaja, jer ruku na srce, nije baš da se svaki dan može o ovoj tematici slušati na našim prostorima, s relevantnim predavačima i još uz sve to — potpuno besplatno. Svoj obol su dali i sudionici radionice, kojih je bilo prisutno 200-ak tokom dana.

Kako je sve počelo

Sama radionica započela je laganim uvodnim predavanjem Hrabrena Suknaića u kojem su opisane i predstavljene usluge koje Google nudi.

Bilo je tu svega pomalo — od koncepta online oglašavanja, do Googleovih alata koji se mogu iskoristiti u promociji usluga, proizvoda i websiteova, do samih pitanja i odgovora, koja su, moram priznati, tokom cijele radionice bila interesantna, tako da su predavači zbilja imali pune ruke posla.

U slučaju da vas interesira “atmosfera” oko radionice, možete pogledati i prilog HRT-ove emisije eHrvatska o ovom događanju.

Google AdWords u primjeni

Drugi dio radionice bio je posvećen Google AdWords sustavu, te konkretnim savjetima i rješenjima za pokretanje i poboljšanje oglasnih kampanja.

Oni manje upoznati s cijelim principom oglašavanja putem Google AdWordsa možda su se u nekim trenutcima našli malo “bombardirani” silnim opcijama i savjetima koje ovaj sustav krije, no ukupno gledajući, mislim da se za svakoga našlo ponešto.  Oni malo vičniji, na svoje su došli kroz pitanja i odgovore.

Sadržaj drugog dijela bio je usmjeren na:

  • Najbolji primjeri kampanja na tražilici – Kako postaviti AdWords kampanje za ostvarenje dobrih rezultata
  • Google AdWords alati – Najkorisniji alati za efikasno upravljanje AdWords kampanjama
  • Centar za izvješća – Različita izvješća i načini kako ih upotrijebiti za optimizaciju kampanja
  • Praćenje i optimizacija konverzija
  • Google Analytics – Analiza ponašanja korisnika na web stranicama
  • Google Insights for search – trendovi pretraživanja na tražilici

Ako je suditi po komentarima sudionika, radionica je bila više nego uspješna. Prilika za networking i učenja novih stvari je bilo sasvim dovoljno, a oni koji su možda sumnjali u snagu samog internet oglašavanja i isplativost istog, sigurno su našli jedan razlog više da malo razmisle o njegovim prednostima.

Također, nije na odmet spomenuti kako je Ivan Brezak Brkan već ranije objavio osvrt na radionicu na Netokraciji, pa slobodno provjerite njegov “kut gledanja”.