22.12.2008. Konferencije Mario Frančešević

Ostali članci sa Google workshopa:  Google radionica u Zagrebu (uvod)Google AdWords izvještajiKvaliteta AdWords oglasa i alati, Primjeri iz prakse, Sadržajna mreža (Google Content) & formati oglasa, Trendovi & planovi.

Praćenje uspješnosti AdWords kampanje je zasigurno jedna od velikih prednosti ove vrste oglašavanja naspram drugih — mogućnosti i vrste praćenja su zbilja jako opširne, a ne iskoristiti ovu mogućnost ujedno znači da možete kampanju proglasiti neuspješnom u startu.

Predavanje o praćenju konverzija je bilo iznimno korisno, a najviše me iznenadilo u cijeloj priči što se svega dvoje sudionika (od nekih 20-ak) izjasnilo kako koristi praćenje konverzija u svojim kampanjama! 

Razlog tome treba vjerojatno tražiti u samoj implementaciji, koja iziskuje intervenciju van samog Google AdWords sustava (dodavanja tracking skripte na site i malo planiranja), no definitivno nije opravdanje, s obzirom da se radi o mahom velikim kompanijama koje ulažu respektabilne iznose (barem za ove prostore) u online marketing.

Konkretno, predavanje je bilo u howto izdanju, dosta praktično, tako da se nadam da su i oni koji su prvi put čuli za stvar zvanu konverzija, napravili nešto po tom pitanju :)

Istaknuti ću samo neke od prednosti trackinga:

  • Praćenje i izračun ROI-a i postupanje shodno rezultatima
  • Prepoznavanje klikova preko kojih su došli kupci
  • Postavljanje više različitih ciljeva (pretplata na newsleter, prodaja, kontakt)
  • Mjerljivost vrijednosti konverzije i optimiziranje rezultata
  • Praćenje učinkovitosti Googleovih i drugih oglasa

Pitanje za one koji koriste AdWords sustav: koristite li konverzije i ako ne, zašto ne? (Odgovor ostavite putem komentara ili na mail).

Ostala predavanja:

Google radionica u Zagrebu (uvod)
Predavanje o Google AdWords izvještajima
Kvaliteta AdWords oglasa i alati
Primjeri iz prakse (Best practices)
Predavanje o sadržanoj mreži (Google Content) & formatima oglasa
Predavanje o Trendovima & Planovima