Kvalitetniji klikovi na Display oglase - unaprijeđeno iskustvo za korisnike i oglašivače

02.07.2015. AdWords Mia Bešker

 

Možemo li očekivati kvalitetnije klikove na Display oglase na mobilnim uređajima?

Unatoč tome što oglasi na Google Display mreži pružaju oglašivačima brojne mogućnosti u kreiranju kreativnih oglasa privlačnih korisnicima, veliki broj klikova na takve oglase se ne događa zbog interesa korisnika, već slučajno, posebice na mobilnim uređajima.

Prema posljednjim istraživanjima, procjena je da se čak do 50% klikova na display oglase na mobilnim uređajima događa slučajno. Mada noviji modeli mobilnih uređaja i tableta imaju sve veće ekrane, često se događa da korisnici prilikom pregledavanja stranice često kliknu na linkove, slike ili ostale dijelove stranice koje nisu željeli, a jednako tako i na oglase. To svakako negativno utječe na iskustvo korisnika, ali isto tako i oglašivača, s obzirom da može utjecati na značajno povećanje irelevantnih klikova i nekvalitetnog prometa, čime se oglašivačima povećavaju troškovi.

Kako bi se zaustavili irelevantni klikovi na oglase te poboljšalo iskustvo obje prethodno spomenute strane, Google nam donosi tri unaprjeđenja:

  1. Blokiranje klika koji se događa na rubovima slikovnih oglasa.
    U Googleu su identificirali da se veliki broj slučajnih klikova događa na rubovima slikovnih oglasa prilikom pregledavanja stranice na mobilnim uređajima. Ako bi korisnik želio pristupiti željenoj web stranici ili aplikaciji oglašivača, treba kliknuti na centralni dio slike jer to klikom na rubni dio oglasa neće moći.
  2. Blokiranje klika na ikonu aplikacije.
    Kako bi korisnici bili preusmjereni na App Store i instalirali željenu aplikaciju klikom na oglas unutar drugih aplikacija, od sada trebaju kliknuti na call-to-action oglasa, dok će svaki klik na ikonu oglasa biti blokiran.
  3. Dodavanje vremenskog odmaka za klik na oglas.
    Na oglas će biti moguće kliknuti tek nakon kraćeg perioda nakon što se oglas pojavio na stranici. To korisnicima daje vremena da se upoznaju sa sadržajem te se eliminiraju slučajni klikovi od strane korisnika koji nisu očekivali takav sadržaj na stranici.

Rezultati Display kampanja su se dosad pokazali lošiji, a razlog tome su upravo slučajni klikovi na oglase koji nisu donosili kvalitetan promet. Očekujemo i nadamo se kako će promjene koje je uveo Google utjecati na povećanje profitabilnosti Display kampanja dovođenjem kvalitetnijeg prometa, na obostrano zadovoljstvo i korisnika i oglašivača.