Interesantna je stvar kako preko 50% malih i srednjih poduzeća u SAD-u (a vjerujem da bi ova brojka bila nevjerovatno optimistična na našim prostorima) ne prate uspješnost/konverzije oglasnih kampanja na internetu!

Kako opravdati ovakav podatak? Zbog čega se događa, da će se takve tvrtke prije usredotočiti na stvari poput izračunavanja vlastitog poreza (73% anketiranih, kaže Yahoo! Finance), nego većeg interesa za novac koji troše na internetu?

Zamislite da možete mjerljivost search engine marketinga primjeniti u “tradicionalnom” okruženju — da, na primjer,  za svaku TV reklamu možete točno znati:

  • Koliki broj gledatelja je pogledao vašu reklamu.
  • U kojem trenutku su gledatelji izgubili interes.
  • U kojem trenutku je pozornost gledatelja na vrhuncu.
  • Koliko se takvih odlučilo da “okrene” vaš broj i raspita se o proizvodu.
  • Koliko takvih je na kraju kupilo ono što oglašavate.

Zvuči jako dobro, zar ne? Zato, kad je internetski marketing u pitanju, nemojte se oslanjati na odokativne metode poput: “ako me netko kontaktirao preko kontakt forme, to će mi sigurno biti dovoljan podatak da je moja internet kampanja uspješna“.

Izradite plan i strategiju, pratite uspješnost kampanje, te počnite napokon iskorištavati prednosti koje vam donosi internet marketing! Niste više u offline svijetu, ovdje vrijede druga pravila…