22.07.2008. PPC Mario Frančešević
  1. Oglas mora biti na prvom mjestu. Testiranjem se može doći do rezultata, a ova tvrdnja ne mora vrijediti u svim situacijama i za sve ključne riječi. Čest je slučaj da prva pozicija donese veći trošak, a manje konverzija nego što bi to bio slučaj sa npr. drugom ili trećom pozicijom. Sličan live test sam proveo prije nekoliko mjeseci, o čemu sam i pisao u tekstu Kako otkriti najbolju poziciju na pretraživačima. Ono što biste trebali napraviti ako dođete u napast zaposjesti “sve prve pozicije” — razmislite dvaput i napravite onako kako je dobro po vaše konverzije ili ROI.
  2. Content mreža je zlo i treba je isključiti. Ovo sam čuo mnogo puta, no istina je da je potrebno izraditi specijalne kampanje samo za sadržajne (content) mreže, čime si otvaramo vrata ka velikom broju korisnika koji su u suštini drukčiji od onih koji koriste pretraživače — a za drugu vrstu korisnika, potrebno je kreirati kampanje koje njima odgovaraju. Također, ne ustručavajte se koristiti site exclusion opciju, kao ni negativne ključne riječi. Testirajte. Tekst u kojem sam detaljnije pisao o ovom “fenomenu”: Oglašavati na content mrežama ili ne?
  3. Jednom kad namjestiš PPC kampanju nema više posla. Krivo. Kao i što je slučaj sa optimizacijom za tražilice, PPC kampanje zahtjevaju stalnu optimizaciju, testiranja i izmjene. S vremenom one rastu, a primjenom novih tehnika i saznanja iz prijašnjih “verzija” evoluiraju. Također, promjene unutar oglasnih sustava su česte, što je još jedan razlog da se bude u toku.
  4. Bidovi će biti jeftini ako nema konkurencije. Minimalni bidovi i cost per click (CPC) se baziraju na Quality scoreu (Google) ili sličnim kriterijima kod ostalih oglasnih sustava.
  5. Optimizirat ću kampanju i sniziti cijenu klika. Optimizacija kampanje nije jedini faktor koji utječe na cijenu. Kod kreiranja kampanja (i optimizacije) treba pripaziti i na landing stranice, jer i one imaju izravan utjecaj na samu kampanju. Također, ne zanemarite važnost oglasa.