07.01.2008. Tutoriali Mario Frančešević

Postoji nekoliko korisnih web alata koji mogu pomoći u odabiru pravih ključnih riječi.
Prije svega jedno mala napomena: moguće su oscilacije u rezultatima među alatima i ne bi ih trebalo uzimati kao „konačnu presudu“ nekoj ključnoj riječi, već kao samo jedan element koji će vam pomoći u odabiru. Još jedan od minusa je i ograničeni prikaz naših (lokalnih) pojmova.

U svakom slučaju, alati su više nego korisni, no njihove rezultate ipak logički preispitajte. Svaki od alata koristi različite izvore putem kojih izvlači rezultate, tako da se preporuča korištenje više njih nakon čega bi se usporedbom rezultata trebalo izdvojiti kvalitetan izbor ključnih riječi.

Pregled alata pisan je pod pretpostavkom da tek krećete sa istraživanjem i da nemate jasnu sliku što i kako uključiti u mogući izbor keyworda. Alati nisu rangirani po vrijednosti, već ih koristite proizvoljno i (najbolje) u kompletu.

MSN Keyword Group Detection

MSN Detection

Iako Microsoft ima cijelu grupu alata (vidi: AdLabs), u ovaj tekst uvršten je samo jedan i sa samo jednom jednostavnom funkcijom – da vam na osnovu ključne riječi koju imate, izbaci grupu drugih pojmova koji su vezani uz ključnu riječ. Bez statističkih podataka, bez najpretraživanijih pojmova. Plain and simple.

Wordtracker

Wordtracker kw tool

Iako je Wordtracker alat koji se u standardnoj verziji plaća, postoji i besplatna koja je donekle slabija od plaćene, no još uvijek može pružiti dobre rezultate u odabiru ključnih riječi. Alat će prikazati prvih 100 izraza u tablici te pored svake predvidjeti koliko je puta ključna riječ bila pretražena u danu.Vrijednost ovog alata je upravo u ispisivanju broja pretraživanja nekog pojma. Naravno, kao što je i prije spomenuto, rezultate ne treba uzimati zdravo za gotovo ali će vam pomoći da napravite početni korak i izdvojite prvu grupu ključnih riječi.

Google Keyword Tool

Google Kw tool

Google Keyword Tool Estimator je jedan od kompletnijih alata ovog tipa. Na vrijednosti sigurno dobiva mnogo to što rezultate izvlači iz svakako najpopularnije tražilice. Osim standardnog ispisa ključnih riječi, nudi broj mjesečnih pretraživanja, koliko je neki izraz konkurentan te trendove kroz godinu.U slučaju da zapnete i nemate ideju za glavne keyworde, nudi i opciju unosa URL-a, nakon čega će vam on predložiti riječi koje izvuče sa vaših stranica. Ovo je ujedno korisno i za kasniju provjeru, jer u neku ruku možete vidjeti kako Google “čita” vaše stranice te koje su ključne riječi po njemu najvažnije.

Yahoo! Search Marketing

YSM kw tool

Mala napomena za ovaj alat. Nije dostupan odmah pri kliku na link, već je potrebno započeti registraciju, gdje će vam nakon drugog koraka ponuditi alat za predviđanje liste ključnih riječi. Na vama je da unesete 1-50 ključnih riječi koje imate, a on će na osnovu toga izbaciti rezultate sa podatcima o pretraživanju za svaki, te vam izgenerirati listu vezanih pojmova.Note: (Registraciju nije potrebno izvršiti do kraja, alat se nalazi prije formulara gdje upisujete vaše podatke).

KeywordDiscovery

Keyword Discovery Tool

Po mnogima jedan od najboljih. „Nezavisni“ alat (ne dolazi od strane nekog pretraživača). U prilog mu ide i to što je besplatna verzija (postoji i plaćena) dovoljno informativna. Velika prednost KeywordDiscoveryja je što prikuplja podatke, po njihovim riječima, sa preko 200 svjetskih pretraživača i posjeduje najveću bazu pojmova sa tražilica.

Keyword Remix

Keyword Remix Tool

I za kraj, jedan alat sa regionalnih prostora. Ovom prilikom ću samo citirati Blogowskog jer u principu stoji sve što je rekao:

I ako ovakvih alata ima dosta na tržištu, ovaj projekat navodim jer mi na prvom mestu izuzetno prijatno izgleda, funkcionalan je, a i podržavam naravno “domaću kuhinju” uvek kada je kvalitetna ;)

Pa eto, podrška i sa moje strane, iako bi bilo zgodno vidjeti u skoroj budućnosti malo konkretnije rezultate za regionalne pojmove. Ipak su domaći. ;)

 • Veljko napisao:

  evo da se javim i ja,kao jedan od odgovornih za postojanje keywordremix alata.Imajte u vidu da je alat i dalje u nekoj beta fazi i da se jos uvek razmislja sta, gde i kako :)
  Sto se tice regionalnih pojmova,ideja je veoma interesantna i o njoj se ozbiljno razmislja.
  U narednih nekoliko nedelja bice ubacena mogucnost analiziranja samog domena,gde ce za svaki uneti domen moci da se vidi koje keywordse sadrzi u sebi(koji su nasoj bazi) i rang na googlu za svaki nadjeni keyword.
  Jos jedna interesantna stvar ce biti dodavanje tagova svakom keywordu,tako da cemo onda imati i same keyworde razvrstane po kategorijama.
  Za sada toliko…

 • Mario napisao:

  @BGz: kao što rekoh, mnoge od njih treba još “naučiti” da prikazuju nešto konkretnije sa naših područja ;)
  Doduše nisu potpuno “nepismeni”, ali istina je da neki sa našim rezultatima više nego skromni (što sam i spomenuo u tekstu)

  @Veljko: pa drago mi je što si se javio! :)
  S obzirom da kao što i sam vidiš, regionalnih “materijala” toga tipa jednostavno nema, publike bi sigurno bilo. E sad, sve je pitanje isplativosti, koliki izazov to vama predstavlja i koliko je izvedivo…
  A što se tiče novosti Keyword Remixu, svakako ću ih popratiti kada budu ;)

 • mili napisao:

  Fino je to objasnjeno ali dali mi neko moze reci kako otkriti koji si na google stranici za neku kljucnu rijec??

 • skandal vijesti napisao:

  Fino je to objasnjeno ali dali mi neko moze reci kako otkriti koji si na google stranici za neku kljucnu rijec?? naprimjer : 1 vijesti i da nekako vidim na kojoj stranici googla se nalazim

 • skandal vijesti napisao:

  Fino je to objasnjeno ali dali mi neko moze reci kako otkriti koji si na google stranici za neku kljucnu rijec?? naprimjer rijec SEO ..kako provjeriti na kojoj stranici se nalzim na google..

 • Postoje alati koji rade takve stvari, mislim da je jedan od jednostavniji plugin za firefox imena Rank Checker od Seobooka…

 • Odgovori

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

  -->