Po istraživanjima,  između 70-80% posjetitelja s Twittera dolazi preko specijaliziranih twitter aplikacija. Loša stvar u cijeloj priči je što sve te posjete bivaju zabilježene pod stavkom direktnog prometa (direct traffic) — što znači da pravu posjetu s Twittera bez malo muke nećete moći izmjeriti (odnosno, vidjeti ćete samo dio prometa koji dolazi s Twitterovog web sučelja).

Koristite Google Analytics UTM varijable

Rješenje naravno postoji. Link koji ste spremili za objavu na Twitteru potrebno je “nadograditi” s tri parametra (više o njima pročitajte na Google Analytics Help stranici):

  • utm_campaign
  • utm_source
  • utm_medium

Modificirani link bi izgledao ovako:

http://www.primjer.com/?utm_campaign=blog&utm_source=twitter&utm_medium=micro-blog

nakon čega će Analytics sve twitter posjete koje dođu direktno s Twitter web stranice,  desktop aplikacije ili mobilnih uređaja, prikazivati pod istim izvorom:

twitter-tracking1

Uzmite u obzir kako je ovo najjednostavniji način da “naštimate” Twitter posjete, no od vas zahtjeva da svaki put dodate na kraj linka potrebne parametre što može biti malo zamarajuće.
U slučaju da vam je potrebno polu-automatizirano rješenje, yoast.com objašnjava način za dodavanje bookmarkleta uz malo javascripta…