10.04.2008. Savjeti Mario Frančešević

Jedno od najčešćih pitanja je upravo u vezi preusmjeravanja domena i načina na koji izvršiti pravilnu redirekciju kako bi što bezbolnije prešli na nove linkove i/ili domenu. Dok se sama procedura čini donekle trivijalna (par linija koda u samu stranicu ili .htaccess file), ona praktična strana često zna otići u drugom smjeru. Od deindeksiranih stranica, do dupliciranih sadržaja, pa sve do višemjesečnog čekanja do ponovnog uključenja i rangiranja na ključne riječi na koje se nekad “tako dobro pozicioniralo”…

Evo par savjeta smjernica i upozorenja koje treba uzeti u obzir prilikom planiranja strukture samih URL-ova i njihove redirekcije:

 • Postavljanjem 301 redirekcije sa starog linka na novi, ne znači nužno da će cijela vrijednost starog linka (link juice) biti dodjeljena novom.
 • Isto tako, kod veće količine (pod)stranica, ne znači nužno da je postavljanje 301 redirekcije na domenu dovoljno da bi “povukli” sve podstranice na novu domenu. Potrebno je napraviti višestruke redirekcije kako bi robotima olakšali posao, te sebe uskratili razmišljanja o tome što je pošlo krivo.
 • Dobra praksa je koristiti friendly URL-ove odnosno direktorije jer na taj način s budućim promjenama fajlova neće biti potrebno raditi redirekcije – npr. ako želimo izmjeniti stranicu ppc_oglasavanje.html u ppc_oglasavanje.php, trebamo napraviti redirekciju sa .html na .php verziju. Ako imamo link domena.com/ppc_oglasavanje/ svaka promjena ekstenzije fajla ne utječe na sami link, čime smo si uštedjeli vremena a istovremeno i sačuvali vrijednost linka.
 • Ako planirate izradu stranica, vodite računa o tome da izbjegnete frameove ili flash kao glavni način izrade stranica. Frameove u svakom slučaju, dok pametna primjena flasha (na primjer prikaz mape u flashu) je sasvim prihvatljiva.

Struktura linkova

 • Pripazite na raspodjelu vrijednosti internih linkova: Nema smisla davati vrijednost linkovima za koje ne želite da se pozicioniraju na pretraživačima (print forme, kontakt forme koje ne sadrže informacije, stranice sa uvjetima korištenja).
 • Ključne riječi u URL-ovima: Dok mnogi naglašavaju važnost friendly URL-ova, njihova vrijednost uglavnom leži upravo u lakšem čitanju – koje se preporuča koristiti više sa strane čitljivosti i user experiencea, nego zbog samih tražilica.
 • Pripazite na duljinu URL-ova: Dulji URL-ovi mogu predstavljati problem tražilicama – teže ih indeksiraju.
 • Izbacite iz upotrebe session ID-ove. Upotreba cookieja je dobra alternativa.

Ključne riječi u domeni

 • Prednost ključnih riječi u samoj domeni je u anchor tekstu koji će često poslužiti kao tekst putem kojeg ćete biti linkani. Uzevši u obzir da je ime domene jedna od glavnih ključnih riječi koju ciljate, ovo iznimno pomaže u pozicioniranju na tražilicama.
 • S druge strane, ključne riječi u domeni mogu imati negativnog utjecaja na sami brand, a istovremeno ostavljaju jako malo mjesta za “manevar”, za razliku od nekog općenitog imena.

Koje su prednosti optimiziranih URL-ova?

 • Zbog svog kraćeg i user friendly oblika roboti ih lakše pronalaze i čitaju.
 • Korištenjem ključnih riječi u URL-ovima možemo utjecati na click through rate i vidljivost.
 • Ne treba zanemariti ni korisnike, koji ovakve URL-ove mogu pročitati i djelomično znati što se nalazi na njima prije nego kliknu.