01.02.2008. Savjeti Mario Frančešević

Dok svi pričaju o ponudi koju Microsoft planira iskeširati za kupovinu Yahooa (tričavih 45 milijardi zelenbaća), na drugoj strani Matt Cutts se kratko osvrnuo na nedoumice koje često znaju izazvati razne interpretacije tzv. “duplicated contenta” – i penalima za sajt koje on može uzrokovati.

Naravno, ono što se pokazalo i kod mnogih drugih stvari faktora, ni kod dupliciranog sadržaja nije drugačije – ništa nije crno-bijelo.

Uglavnom, rezime je da sajtovi koji i imaju neki oblik duplog sadržaja (npr. članak u više formata, print i “obična” verzija članka…), a u principu su dobronamjerni i svojim SEO tehnikama ne ostavljaju razlog da bi uopće trebali biti pod penalom – problema za njih nema jer:

“typically a whitehat site doesn’t neet to worry about 1-3 versions of an article on their own site.”

A savjeti kojima se može dodatno “osigurati” od eventualnih problema su sljedeći:

1) to avoid over-syndicating the articles that you write, and 2) if you do syndicate content, make sure that you include a link to the original content. That will help ensure that the original content has more PageRank, which will aid in picking the best documents in our index.

I to je sva filozofija! Sasvim je jasno da ako se poštuje nekakav web netiquette i igra fair-play (prema pretraživačima , blogerima i sajtovima općenito) , problema nema i ne bi trebalo biti…