27.05.2009. AdWords Mario Frančešević

Google Content, kod nas poznat i kao Googleova sadržajna mreža (često se čuje i naziv “Google AdSense oglasi”), je grupa web stranica i drugih proizvoda koji u partnerskom odnosu s Googleom prikazuju Google AdWords oglase.

kontekstualno-oglasavanje1

Nije tajna kako oglašivači zaziru od content oglašavanja, prije svega jer vlada nepovjerenje prema vlasnicima web stranica koji prikazuju takve (AdSense) oglase. Ono što je Google pokušao napraviti kako bi približio takvu vrst oglašavanja korisnicima, je objavljivanje dokumenta (istraživanja) s konkretnim podacima o isplativosti Googleove partnerske mreže.

Ono što se da čuti povremeno kao savjet je i Google potvrdio — ne treba se bojati kontekstualne mreže, već se pobrinuti da se parametri postave kako treba, te da se izbjegnu eventualni problemi (čitaj: gubitak novaca na klikove koji nisu relevantni, lažni (fake) klikovi i sl.).

Kako to napraviti? O isplativosti oglašavanja na content mreži sam pisao još dosta davno, a savjeti koji bi se dali upotrijebiti spomenuti su i u vodiču kroz postavljanje AdWords kampanje.

No, kako ne bi ostalo sve na informacijama koje su prije podijeljenje, evo i par friških:

  • Iskoristite mogućnost podjele kampanja na placement i content kampanju.
  • Iskoristite mogućnost “fokusiranja” kampanje putem ključnih riječi, te dodavanjem negativnih ključnih riječi/sajtova kako biste dodatno poboljšali kvalitetu klikova koji vam donose ti oglasi.
  • Koristite više različitih vrsta oglasa te testirajte bolje verzije (za content mrežu bitno je pratiti konverzije, ne CTR!).
  • Naravno, ono što se stalno ponavlja i više sam i sam sebi dosadan kada pišem nešto na ovu temu je samo praćenje kampanja — pobrinite se da kvalitetno ispratite odakle dolaze kupci, koji sajtovi nisu kvalitetni (pa ih izbacite), te naposljetku optimizirajte kampanju prema rezultatima koje dobijete.

Sve u svemu, potencijal kontekstualnog oglašavanja nemojte zanemariti, sam podatak da na oglase na Google Searchu otpada 5% prometa, a na ostatak mreže 95% dovoljno govori o potencijalu kontekstualnog oglašavanja…